LUC PETIT

Artistiek directeur

WERELDWIJD ERKEND ARTISTIEK DIRECTEUR, ONTWERPER EN REGISSEUR VAN SPEKTAKELS, GROTE EVENEMENTEN, TENTOONSTELLINGEN EN MUSEA. Zijn opleiding als filmmaker leidde hem in de eerste plaats naar audiovisuele producties in samenwerking met Jean-Michel JARRE, Jean ROCHEFORT en Gérard DEPARDIEU. Franco Dragone, onder andere bekend door zijn ontwerpen voor het CIRQUE DU SOLEIL, de show van Céline Dion in Las Vegas en het spektakel THE HOUSE OF DANSING WATER te Macau, doet al jaren beroep op zijn talent. Luc PETIT tekent eveneens de regie van de DISNEY CINEMA PARADE in Parijs, de openingsceremonie van EUROFOOT 2000 in Brussel, de inhuldiging van het ALTIRA HOTEL in Macau, opgeluisterd met de aanwezigheid van de acteur Chow Yun-fat, een weelderige Indiase bruiloft in Venetië met de deelname van gaststerren zoals SHAKIRA en GOTAN PROJECT en nog, een spektakel te Harbin in China voor WANDA GROUP. Hij verzekert ook de casting van de productie van Franco DRAGONE in Abu Dhabi.

Hij voert projecten uit voor NESPRESSO, BNP PARIBAS FORTIS, BNP PARIBAS FORTIS, BELGACOM, ORANGE, THALYS en BESIX. Hij ontwierp twee evenementen voor AMWAY China, waarin videokartering, waterfonteinen, magische acts en performance geïntegreerd zijn. Met FILMMMASTER EVENTS, een bedrijf dat bekend staat om de uitvoering van prestigieuze ceremonies, waaronder de Olympische Spelen in Turijn en Sotsji, stelde hij zich een bedrijfsshow voor in Oekraïne op een drijvend podium in het midden van een meer en voor TELENET organiseerde hij een ongelooflijke watershow met hoogvliegende duikers. Luc PETIT herleeft ook de mythische Cinecittà-studio’s door een Romeinse optocht in het prachtige filmlandschap en een dinervoorstelling met zangers Emeli SANDE en Alicia KEYS. In Libanon en sinds kort ook in Florence orkestreert hij grote recepties, versterkt door de aanwezigheid van Puff DADDY en Katy PERRY.
Sinds 2012 is de musical geïnspireerd door PETER PAN’s verhaal – een combinatie van dans, zang, acrobatiek, licht en videogames – die door Luc PETIT en zijn team is bedacht als de grootste videokarteringsshow voor arena’s, is verder gegaan met een wereldtournee en is al geprezen door enkele honderdduizenden toeschouwers in Europa maar ook in Dubai, Doha, Singapore en Taipei.

Het is zeer actief in België en biedt het publiek een feest voor de lancering van Mons 2015 – Culturele Hoofdstad van Europa en een sound and light in Bastenaken, in het kader van de herdenking van de 70ste verjaardag van de Slag om de Ardennen, waarvoor het met Tempora de Trofee van het Buitengewone Evenement in Cannes ontvangt.
In juni 2015 organiseerde hij INFERNO, de openingsshow van de tweehonderdste verjaardag van de legendarische Slag bij Waterloo, een indrukwekkende voorstelling op een 170 meter hoogvlakte in het midden van de graanvelden, die 300 herbouwers, een 50-tal paarden en 250 kunstenaars en muzikanten samenbrengt. Op het EuBEA 2015 festival in Sevilla won het Bicentenary Event, geproduceerd en georganiseerd door VO Communication en Verhulst Events & Partners, 8 prijzen, waaronder Best European Event, Best Cultural Event en Best Artistic Director. In de Ferme d’Hougoumont creëerde Luc PETIT de scenografie van een multimediaruimte en gaf hij de strijd tussen Napoleon en Wellington een nieuwe impuls met projecties op 3 grote mobiele bas-reliëfs.

Hij vond ook stedelijke opera’s uit zoals DECROCHER LA LUNE, die 4 prijzen won op het Europese EuBEA-festival in 2016, waaronder die voor “Best Cultural Event” en “Best Rememoration Event”. Daarnaast won dit evenement een TEA award op een festival in Los Angeles met de vermelding “Best production and design of a spectacular event with a limited budget” en een zilveren award op het Benelux Event Festival in 2016. Hij ontwikkelde ook parades, waaronder een parade gewijd aan Jean Paul GAULTIER in Montreal, in samenwerking met Danielle ROY. Samen zorgden ze gedurende enkele jaren voor artistieke co-regie van de buiten- en straatkunstcomponent van het FESTIVAL JUSTE POUR RIRE.

Sinds juli 2018 kunnen bezoekers van het Domaine des Grottes de Han permanent ORIGIN, ’s werelds mooiste ondergrondse show, met inbegrip van geluid, licht en de nieuwste kaart- en lasertechnologieën, bezichtigen.

In april 2019 vond in Qingdao (China) de grote première plaats van QINGSHOW, een permanente voorstelling gebaseerd op de Chinese legende van de Acht Onsterfelijken, in een 1.500 zitplaatsen tellend theater dat speciaal voor dit doel is gebouwd om een scenografie te organiseren die uniek is in de wereld.

Samen met Michel TEHEUX en Anne Roelandt richtte hij de vzw Nocturnales op, een vzw die erfgoedopera’s ontwikkelt die de juwelen van de architectuur, verankerd in het collectieve geheugen, in de verf zetten. De kerstrondleiding door de kathedralen en nu de Féeries de Beloeil zijn enkele illustraties van zijn verbeelding.